Contaminació

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

La contaminació és la introducció en un mitjà qualsevol contaminant, és a dir, la introducció de qualsevol substància o forma

d'energia amb potencial per a provocar danys, irreversibles o no, en el mitjà inicial.
Es denomina contaminació ambiental a la presència en l'ambient de qualsevol agent (físic, químic o biològic) o bé d'una combinació de diversos agents en llocs, formes i concentracions tals que siguin o puguin ser nocius per a la salut, la seguretat o per al benestar de la població, o que puguin ser perjudicials per a la vida vegetal o animal, o impedeixin l'ús normal de les propietats i llocs de recreació i gaudi dels mateixos.
La contaminació ambiental és també d'incorporació als cossos receptors de substàncies sòlides, liquides o gasoses, o barreges d'elles, sempre que alterin desfavorablement les condicions naturals del mateix, o que puguin afectar la salut, la higiene o el benestar del públic.

En aquest apartat hem destacat els següents tipus de contaminació:

- Acústica:
Es refereix a la contaminació que es produeix en un lloc determinat per la presència de focus productors d'alts decibels, que pertorben, desequilibren i destrueixen la calma relativa que en aquest lloc existia abans que aquests focus es activessin. És una alteració del so en el carrer. La causa principal de la contaminació acústica és l'activitat humana; el transport, la construcció d'edificis i obres públiques, la indústria, entre unes altres. Els efectes produïts pel soroll poden ser fisiològics, com la pèrdua de audició, i psicològics, com la irritabilitat exagerada.

- Quimica: La contaminació química: Es refereix a qualsevol en les quals uns determinats compostos químics s'introdueixen en el medi.

- Radioactiva:
Contaminació radioactiva és aquella derivada de la dispersió de materials radioactius, com l'uràni enriquit, usats en instal·lacions mèdiques o d'investigació, reactors nuclears de centrals energètiques, munició blindada amb metall aleat amb urani, submarins, satèl·lits artificials, etc., i que es produeix per un accident (com l'accident de Txernòbil), per l'ús o per la disposició final deliberada dels residus radioactius.

- Atmosfèrica:
A causa de les emissions en l'atmosfera terrestre, especialment, de diòxid de carboni. Els contaminants principals són els productes de processos de combustió convencional en activitats de transport, industrials, generació d'energia elèctrica i calefacció domèstica, l'evaporació de dissolvents orgànics i les emissions d'ozó i freones.

- Hídrica:
Es refereix a la presència de contaminants en l'aigua (rius, mars i aigües subterrànies). Els contaminants principals són els abocaments de deixalles industrials (presència de metalls i evacuació d'aigües a elevada temperatura) i d'aigües servides (sanejament de poblacions).

- Del sòl:
Es refereix a la presència de contaminants en el sòl, principalment deguts a activitats industrials (magatzems, abocaments il·legals), abocat de residus sòlids urbans, productes fitosanitaris empleats en agricultura (abonaments i fertilitzants químics) i purines de les activitats ramaderes. La contaminació afecta a la productivitat del sòl, sobre tot a través de la seva influència en el èdafon, i a la qualitat i preu dels productes agrícoles.

Hi han altres tipus de contaminació als que no hi hem dedicat un apartat específic, però que també son importants:

- La contaminació electromagnètica: És la produïda per les radiacions de l'espectre electromagnètic que afecten als equips electrònics. També coneguda com electropolució, es refereix a la contaminació produïda per radiacions electromagnètiques, habitualment generades per equips electrònics, antenes de telefonia, líneas d'alta tensió o altres elements producte de l'activitat humana. Depenent de les freqüències de les ones electromagnètiques, poden classificar- se aquestes radiacions en radiacions ionitzants i radiacions no ionitzants.

- La contaminació visual: Es produeix generalment per instal·lacions industrials, edificis i infraestructures que deterioren l'estètica del mitjà. També es denomina contaminació visual a l'excés d'avisos publicitaris que trobem en l'entorn; moltes vegades aquests avisos poden confondre al lector.

- La contaminació microbiològica: Es refereix a la produïda per les descàrregues d'aigües servides en el sòl, cursos superficials o subterranis d'aigua. Pot ser causa de malalties.

- La contaminació tèrmica: Es refereix a l'emissió de fluids a elevada temperatura; es pot produir en cursos d'aigua. L'increment de la temperatura del mitjà disminueix la solubilitat de l'oxigen en l'aigua.

a
b
c