INICI

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

L'aigua és un recurs escàs i indispensable per a la vida i per al desenvolupament harmònic i sostenible de les activitats econòmiques.IMG_0411_t.jpg

La presència d'aigua sembla exclusiva de la Terra, que per aquest fet també és anomenada planeta blau; recordem que aquest element líquid cobreix tres quartes parts de la seva superfície.
L'aigua es reparteix per mars i oceans, rius i llacs, i també és sota terra, a més o menys profunditat: l'aigua subterrània.
Però l'aigua no és només present en forma líquida sinó que també la podem trobar en forma gasosa i en forma sòlida (gel), formant les glaceres i els casquets polars.

Catalunya és una zona sensible a les sequeres i cada cop en pateix amb més freqüència.

Per això, més enllà de gestionar el creixent consum d'aigua, cal replantejar les necessitats d'ús. Per això, entre tots, hem de promocionar d'una nova cultura de l'aigua; és a dir, d'un nou model de gestió i consum d'aigua basat en els principis de moderació, eficiència, estalvi i reutilització.

Durant molt de temps la humanitat ha actuat com si l'aigua fos un bé renovable i il·limitat, de manera que els aprofitaments de tota mena que en depenen han anat augmentant arreu del món sense descans per a tots els usos: agrícola, industrial i urbà.

Malgrat tot, amb el temps aquest ús excessiu ha ultrapassat la capacitat de renovació dels sistemes naturals, ja que si bé el recurs és renovable a escala global, a escala local això no és tan evident, a conseqüència de les condicions climàtiques, la desigual concentració de població i d'activitats econòmiques i de les pautes de consum particulars de cada indret.

Del total d'aigua captada per embassaments, pous, aqüífers... Es  consumeix per sectors: 

 

Agricultura
79,5 %
Industria
8,6 %
Llar
11,9 %
     

 

A Barcelona gairebé dues terceres parts de l'aigua d'abastament que entra a la ciutat es consumeix a les llars particulars. La nostra aportació individual a l'estalvi i ús racional és, per tant, la més important!

Els habitants de Catalunya gastem de mitjana 122 l d'aigua per persona i dia. Aproximadament, una tercera part d'aquesta aigua la utilitzem per al wàter, una altra tercera part per a la dutxa i el bany, al voltant del 20% per a la rentadora, i la resta per a altres usos, com la neteja de la casa o el reg de plantes d'interior. Només una petita part, entre 3 i 6 litres, la utilitzem per beure i cuinar.

Segons una enquesta recent d'hàbits i valors, el 93,6 % dels barcelonins opta per la dutxa enfront del bany, el 86,6 % es renta les dents amb l'aixeta tancada, el 84,8 % tanca l'aixeta mentre renta els plats, i el 82 % utilitza la rentadora amb plena càrrega.
Amb canvis dels nostres hàbits i petits canvis tècnics podem aconseguir una reducció de fins al 50 % del consum d'aigua!

a
b
c