Noticies

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:

Milers de persones marxen contra les nuclears a Barcelona

 

Imagen-de-la-manifestacion-ant_54165734674_51347059679_342_226Unes 5.000 persones demanen a Barcelona el tancament de les centrals nuclears
Josep Puig, un dels líders, afirma que és possible prescindir de les nuclears perquè sobra potència instal·lada | Una pancarta de 225 metres quadrats ('Nuclears no, gràcies') és portada per centenars de manifestants davant la seu d'Endesa i demanen que no es renovi el permís d'explotació a les centrals d'Ascó i que no s'aixequi el magatzem central per a residus radioactius

Unes 5.000 persones s'han manifestat aquest matí a Barcelona per reclamar el tancament de les centrals nuclears a Espanya, per demanar al Ministeri d'Indústria que no renovi el permís d'explotació de les centrals d'Ascó el proper mes d'octubre i per oposar-se al magatzem de residus radioactius que el Govern vol aixecar, si pugues, en el municipi d'Ascó o en Zafra (València). La manifestació va discórrer de forma pacífica i festiva. Entre els congregats es trobaven els líders d'Iniciativa per Catalunya –Joan Herrera-, d'ERC –Joan Ridao-, i de Solidaritat Catalana per la Indepèndencia –Antoni Strubell-, així com representants institucionals del PSC, com Xavier Sabaté, el seu primer secretari a les comarques de Tarragona. En total, 108 entitats van recolzar la mobilització que es produeix en plena reordenació del moviment antinuclear a Catalunya.
Imagen-de-la-manifestacion-ant_54165740863_51347059679_342_226
La marxa va partir de la plaça Palau i va concloure a la gran esplanada de la seu d'Endesa a Barcelona, on l'actor Pep Planes va llegir el manifest. La manifestació va discórrer pel passeig de Colom i va ser custodiada estretament per furgonetes dels Mossos d'Esquadra. El moment més espectacular es va produir quan davant de l'estàtua es va desplegar una enorme pancarta (de 15x 15 metres: 225 metres quadrats) amb l'eslògan “No a les nuclears” i les webs de la campanya Tanquem Ja les Nuclears, que va ser portada en *volandas per diversos centenars de manifestació. El grup més nombrós de manifestants va correspondre a Greenpeace, que mobilitzo als seus militants de tota Espanya, i que va corejar de manera incansable nombroses consignes (“Nuclears no; ni aquí, ni a Japó”) entre música, balls i jocs. També van acudir líders d'altres organitzacions socials com Jordi Miralles (fundació Terra), Quim Pérez i Miquel Muñiz (Ecologistes en Acció) o Joan Oms (Opció Verda) així com històrics del moviment antinuclear (Santiago Vilanova, Enric Tello).
La mobilització es produeix quan Alemanya ha decidit clausurar les seves centrals nuclears i encara està molt present en l'ànim de la societat l'accident de Fukushima, que ha tornat a mostrar l'energia nuclear com una font "bruta, perillosa, cara en vides i en costos econòmics", segons el va manifestar llegit per Pep Planes. "Fukushima ha desemmascarat la fal·làcia de la campanya, desenvolupada durant anys per canviar la percepció d'aquesta tecnologia a tot el món", assenyalen els promotors en el seu manifest.

1307274192872

La manifestació té lloc en context en el qual mentre a Europa es forma una coalició d'estats contraris a l'energia nuclear, a Itàlia, Suïssa, Xina i Japó es paralitzen projectes de centrals nuclears, i en nombrosos llocs del planeta es demana que es facin plans per abandonar l'energia nuclear. "Després d'assistir a setmanes de desinformació per part de l'empresa, del govern japonès, dels organismes internacionals i de tercers governs, comprovem com els veritables efectes de l'energia nuclear apareixen de nou. Una part del Japó quedarà afectada durant desenes, potser centenars, d'anys, i la radiació s'estendran més enllà de les seves fronteres, arribant a molts milers de persones", va pronunciar amb rotunditat l'actor. A Catalunya, i a Espanya, les nuclears sofreixen, de manera continuada, avaries, problemes tècnics i fallades de seguretat, agreguen. I a més, a més, les centrals són innecessàries. "Avui a Espanya hi ha ha potència elèctrica instal·lada més que suficient per poder prescindir de tot el parc de generació nuclear, i garantir el subministrament i l'estabilitat del sistema elèctric", va declarar Josep Puig, promotor del Grup de Científics i Tècnics per un Futur no Nuclear i membre d'Alternativa Verda.
bcn5j-aEls convocants de la manifestació reclamen al Govern que mitjançant un procés de debat social i polític aprovi un calendari de tancament urgent de les centrals nuclears que encara funcionen. També demanen que no concedeixi la renovació de permís d'explotació de la central d'Ascó, que caduca l'1 d'octubre d'aquest any. Greenpeace, mentrestant, ha reclamat que s'abandoni definitivament el procés d'ubicació del magatzem temporal centralitzat de residus radioactius, objecte d'una procés de selecció per part d'Indústria que ha xocat amb l'oposició de les comunitats autònomes.. De fet, enfront dels plans del Ministeri d'indústria, el govern català ha estat molt rotund en la seva negativa a acceptar aquesta instal·lació a Ascó, fins i tot després de celebrades les eleccions municipals, enfront dels auguris (poc justificats) d'els qui pensaven que anava a canviar de postura amb el nou mapa polític de les eleccions. No obstant això, importants i influents sectors de CiU recolzen la instal·lació a Catalunya considerant que atreu ocupació i inversions.

Els promotors de la manifestació plantegen que, una vegada aprovat el calendari de tancament, s'obri un procés de participació pública per decidir com abordar la gestió dels residus radioactius que les centrals nuclears de l'Estat han deixat al llarg dels seus anys de funcionament. Una altra de les demandes és que s'elabori una estratègia per aconseguir una transició energètica accelerada cap a un sistema elèctric basat en l'estalvi, l'eficiència i tecnologies de generació basades en 100% en fonts renovables. Entre les entitats que van donar el seu suport estaven ADENC, Amics de la Terra, ATTAC, el Centri d'Analisi i Programis Sanitaris (*CAPS), el Centri d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEP-EdC), Depana, EcoDiari, Ecoserveis, Ecologistes en Acció, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona,-FAVB, la Fundació Terra, Greenpeace, el Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear, la Plataforma NO A la MAT, Salvem l'Empordà, la Xarxa de Consum Solidari, la candidatura d'Unitat Popular, la Confederació de Els Verds-. Coordinadora Unitària de Els Verds de Catalunya, Els Verds-Alternativa Verda, Els Verd-Esquerra Ecologista, Els Verds-Opció Verda, Equo, ERC i ICV-EUia. Prèviament a la manifestació, la formació Solidaritat Catalana per la Independència (SI) es va pronunciar a favor del tancament de les nuclears en una consulta democràtica entre la seva militància. En el tancament de la manifestació, va intervenir una persona en nom del moviment dels indignats, que va convidar als congregats a seguir la festa a la plaça Catalunya.

a
b
c