Residus

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:


Fins a molt recentment els residus es dipositaven, sense més, en abocadors, rius, mars o qualsevol altre lloc que es trobés prop. En les societats agrícoles i ramaderes es produïen molt pocs residus no aprofitables. Amb la industrialització i el desenvolupament, la quantitat i varietat de residus que generem ha augmentat moltíssim. Durant diversos decennis s'han seguit eliminant pel simple sistema de l'abocament. Es feia això fins i tot amb la cada vegada major quantitat de substàncies químiques tòxiques que produïm. En els anys cinquanta i seixanta del segle XX es van anar comprovant les greus repercussions per a la higiene i la salut de les persones i els importants impactes negatius sobre l'ambient que aquest sistema d'eliminació de residus té.
Paral·lelament la quantitat de tot tipus de residus ha anat augmentant de forma accelerada i ens han fet conscients que hem de tractar-los adequadament si es vol disminuir els seus efectes negatius.

Es residu qualsevol tipus de material que estigui generat per l'activitat humana i que està destinat a ser rebutjat. Hi ha objectes o materials que són residus en determinades situacions, mentre que en unes altres s'aprofiten. En els països desenvolupats vam llençar diàriament a les escombraries una gran quantitat de coses que en els països en vies de desenvolupament tornarien a ser utilitzades o seguirien sent béns valuosos. A més, molts residus es poden reciclar si es disposa de les tecnologies adequades i el procés és econòmicament rendible. DSC_6566_b.jpg
Una bona gestió dels residus persegueix precisament no perdre el valor econòmic i la utilitat que poden tenir molts d'ells i usar-los com materials útils en comptes de llençar-los. El continu augment de la quantitat de residus que vam generar està provocant importants problemes. Entre els béns que usem cada vegada hi ha més objectes que estan fabricats per a durar uns pocs anys i després ser substituïts per uns altres i que no compensa arreglar perquè resulta més car que comprar un nou. Molts productes, des dels mocadors o tovallons de paper, fins a les maquinetes d'afaitar, els bolquers, o les llaunes de begudes, estan dissenyats per a ser usats una vegada i després rebutjats. S'usen les coses i es rebutgen en grans quantitats, sense que hagi consciència clara, en molts casos, que després alguna cosa cal fer amb tots aquests residus.
El problema s'agreuja perquè la creixent activitat industrial genera molts productes que són tòxics o molt difícils d'incorporar als cicles dels elements naturals. En diverses ocasions els productes químics acumulats en abocadors que després han estat recoberts de terra i utilitzats per a construir habitatges sobre ells han causat seriosos problemes, fins i tot danyant la salut de les persones. No hi ha solució única i clara a aquest problema. El reciclatge és l'opció millor des del punt de vista ambiental però té els seus límits. En el moment actual es combina amb plantes de tractament, depuradores, abocadors i incineradores, encara que no s'ha d'oblidar que una actuació imprescindible és la de reduir les quantitats de residus produïts.

En aquest capítol s'analitzen els diferents tipus de residus que la nostra societat genera i les formes de gestionar-los.

a
b
c