Marítim

logo

NOTA! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvieu la configuració del navegador, accepteu-ho. Llegir mes...

Accepto

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació Clicant aqui:


El transport marítim, que tradicionalment s'ha considerat com el menys nociu, està creixent tan ràpid que la contaminació que produeix és almenys un 50% major de la qual es creia fins a ara.
Les emissions marítimes es preveu que augmentin un 75% en l'any 2020.
L'Organització Marítima Internacional, l'organisme de les Nacions Unides concebut per a regular el sector, ha format un grup de treball que publicarà un informe aquest any.
Els seus estudis suggereixen que els càlculs anteriors, uns 600 milions de tones a l'any, s'han quedat bastant curts. La veritable xifra seriosa de més de mil milions de tones.
Aquesta indústria serveix més del 90% del comerç mundial i l'augment del comerç comporta un augment de la flota.
Actualment és més eficient manar un contenidor per vaixell des de Beijing a Londres que transportar-lo 100 Km. per carretera.

La flota mundial de vaixells solcant els oceans ascendeix a 90.000, segons Oceana, una organització localitzada en els EEUU, per a la protecció oceànica que forma part d'una coalició de grups mediambientals, la flota genera unes emissions equivalents a uns 190 milions d'automòbils.
Des dels anys 70, la major part dels vaixells comercials han usat combustible pesat, un subproducte del procés de refinament del petroli per a un combustible amb més graduació.
Una persona dintre de la indústria ho descriu com "les sobres que provenen de l'altre extrem que està a mig camí de convertir-se en asfalt".
Té uns efectes secundaris potencialment letals com l'emanació de diòxid sulfúric, diòxid de carboni, òxid nitrós i àcid sulfúric.

A Rotterdam, les autopistes marítimes en el Mar del Nord passen a unes 25 milles de la costa, produint contaminació que pot arribar a fins a 1000 milles.

Cal fomentar la utilització de la xarxa elèctrica terrestre per als bucs atracats i prendre en consideració els problemes de contaminació atmosfèrica en cas de finançament per programes com Marco Polo.
El programa Marco Polo (2003-2006) pretén transferir el tràfic de mercaderies de la carretera a les maneres més respectuoses amb el medi ambient a fi de contribuir a un major aprofitament de la infraestructura i els serveis existents mitjançant l' integració en la cadena logística dels transports marítim de curta distància, per ferrocarril i per vies navegables interiors.
DSC00694_f.jpg

El major perill mediambiental del transport marítim prové dels accidents i abocaments:
Les descàrregues procedents del rentat de tancs que contenen productes químics i dels residus de cru representen una important font de contaminació marina. El mar Mediterrani constituïx el 0,7% de la superfície aquàtica i rep el 17% de la contaminació per abocament d'hidrocarburs a nivell global.
Tots els anys naveguen en aigües comunitàries de 1.500 a 2.000 petroliers.
El 1999 l'edat mitja de la flota mundial de petroliers era de 18 anys i el 41% dels bucs tenia més de 20 anys. A escala mundial, entre 1992 i 1999 van naufragar un total de 593 bucs, dels quals 77 eren petroliers, és a dir, només un 13% del nombre total.
Els accidents marítims poden produir-se per diverses causes: Els accidents se solen atribuir a errors humans (fallades en la navegació o el pilotatge). S'ha reconegut que la formació i la competència de les tripulacions són una part essencial de la millora de la seguretat en el mar.
Les condicions de treball també constituïxen un factor important; així, la fatiga es considera una causa cada vegada més freqüent d'accidents marítims.

Existeix una correlació general entre l'edat dels bucs i els accidents.
Dels 77 petroliers que van naufragar entre 1992 i 1999, 60 tenien més de 20 anys.
Altres causes d'accident són les fallades estructurals (fissura del casc, corrosió, etc.), els incendis i les explosions.
La situació resulta més complexa a causa de les pràctiques de fletatge que s'utilitzen en el comerç de petroli. Així, les companyies petrolieres han prescindit en gran part de les seves flotes de petroliers i en realitat només controlen una quarta part de la flota mundial, pel que es produeix un fenomen de "atomització" dels armadors. AL dividir les seves flotes en empreses d'un sol buc, sobretot en forma de societats fictícies registrades en paradisos fiscals, els armadors poden reduir el seu risc financer.
Sovint resulta difícil saber qui pren les decisions i determinar per tant els veritables responsables.
El comerç de petroli i el mercat del fletament són molt competitius. Trobar els petroliers més barats en el mercat és un element essencial del negoci amb el consegüent risc per a la seguretat.

Per a solucionar aquests perills s'han d'adoptar les següents mesures:
Control dels bucs en els ports.
Societats de classificació.
Petroliers de casc doble.

a
b
c